Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΚΥΚΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΠΡΟΥΝΟ



«ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ BRUNO GROENING» ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΨΥΧΟΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ



 «ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ BRUNO GROENING»
ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΨΥΧΟΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Σχολές Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας, στη χώρα μας και στο εξωτερικό
 
   Δύο διαδοχικές ομιλίες, στις 3-12-99 και 5­12-99, με τίτλο «Θεραπεύοντας με τη δύναμη του νου. Η ιατρική επιστήμη αποδεικνύει τα αποτελέσματα της πνευματικής θεραπείας», πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα (Αίθουσα Ένωσης Λογιστών, πλατεία Κάνιγγος) και μία, στις 4-12-99, στην Πάτρα (Ξενοδοχείο «Αστήρ». Εισηγητής ο Ματίας Κάμπ (Mathias Kamp), ιατρός, υπεύθυνος ιατρικής έρευνας του «Κύκλου των Φίλων του Μπρούνο Γκρόενιγκ» (Bruno Groning) στη Γερμανία.
Από όσα ειπώθηκαν στις ομιλίες, αλλά κι από έντυπο υλικό, που μοιράστηκε, διαπιστώνε­ται η είσοδος στη χώρα μας, μιας ακόμη Ψυχολατρίας, μιας ψυχοθεραπευτικής οργάνωσης (σέ­κτας), η οποία κατά τους ισχυρισμούς των οπαδών, «αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγα­λύτερους στον κόσμο συνδέσμους (associations) για την πνευματική θεραπεία». Ακόμη ο οργάνωση ισχυρίζεται ότι «πολλοί είναι οι άνθρωποι που συνεχίζουν να θεραπεύονται με τον ίδιο τρό­πο που χρησιμοποίησε ο Μπρούνο Γκρόενιγκ» και καταλήγει ότι, «Κοινότητες» υπάρχουν σε όλο σχεδόν τον κόσμο.
Αλλά ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τη διδασκαλία και τα πιστεύω αυτής της καινούρ­γιας στη χώρα μας σέκτας, με βάση δικά της κείμενα. Σε απόσπασμα από το βιβλίο του Ματίας Κάμπ: «Ιατρικά αποδείξιμη θεραπεία μέ­σω του Πνευματικού Δρόμου», διαβάζουμε: «Στην καλύτερη περίπτωση, οι διαλέξεις πάνω στην ιστορία της ιατρικής μπορεί να κάνουν μνεία της vis vitalis, της ζωτικής δύναμης ή ζωτικής ενέργειας. Για την σύγχρονη ιατρική απο­τελεί ένα ενθύμιο περασμένων εποχών, μία ιδέα στην οποία οι γιατροί ενέσκηψαν για τελευ­ταία φορά στην ρομαντική περίοδο του 19ου αιώνα. Η πίστη στην ύπαρξη αυτής της ζωτικής δύναμης υπήρξε κοινή σε όλους τους ανεπτυγμέ­νους πολιτισμούς των παλαιοτέρων εποχών, και αναφέρεται στα βιβλία όλων των θρησκειών του κόσμου, αλλά δεν εμφανίζεται πια στην διδακτέα ύλη των σπουδών των σημερινών φοιτητών της ιατρικής».
Από τα ανωτέρω φαίνεται καθαρά η κοσμοθε­ωρία της οργάνωσης. Η πίστη, δηλαδή, σε μία «συμπαντική ενέργεια»3. Σ' αυτή την «βιοενέργεια» απευθύνεται ο «θεραπευτής» για να τελέσει την «πνευματική θεραπεία» του. Αυτή η μονιστική θε­ώρηση του κόσμου, του Θεού και του ανθρώπου είναι η βάση των ανατολικών θρησκειών και του αποκρυφισμού, από τις οποίες αντλεί τα πιστεύω και τις πρακτικές της η Νέα Εποχή του Υδροχόου (New Age).
Ο μονισμός δεν κάνει διάκριση με­ταξύ πνεύματος και ύλης4, ούτε μεταξύ σκέψης και πράξης5, ούτε μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Ο μο­νισμός δέχεται το παν σαν ένα ενιαίο σύνολο, «εμψυχωμένο» (διαπερατό) από μία μοναδική ενέργεια ζωής. Όλες οι δήθεν ενεργειακές θερα­πείες αποδέχονται αυτό το μοντέλο και ως εκ τού­του είναι ασυμβίβαστες με την πίστη της Εκκλη­σίας (την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη).
Δε θα χρειαστεί να επιμείνουμε άλλο στην τεκμηρίωση του ασυμβίβαστου σχετικά με τη νέα αυτή, για τη χώρα μας, σέκτα. Αξίζει όμως να προσθέσουμε κάποια σχετικά μ' αυτήν χαρακτη­ριστικά στοιχεία. Και ειδικά:
 α) Πόσο είναι ευαίσθητη, στο χαρακτηρισμό: «Αντιεπιστημονική». Στα περισσότερα έντυπά της και ειδικά της ελληνικής έκδοσης, κυριαρχούν οι διατυπώσεις: «Ιατρικά αποδεδειγμένο», «επιστημονικό φυλλά­διο», «ιατρική επιστημονική ομάδα ειδικών»6 κ.α
 β) Άλλο σημείο ενδιαφέροντος, η προσπά­θεια να διαχωρίσει τη θέση της, από «τσαρλα­τάνους», αλλά και να υποβιβάσει την ιατρική επιστήμη. Λέγει η οργάνωση: «Η άκαμπτη στά­ση που διατηρεί η ορθόδοξη ιατρική... έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας «γκρίζας ζώνης» πέρα από ότι θα μπορούσε να είναι επιστημονικά αποδεκτό. Σε αυτήν την γκρίζα περιοχή πολ­λοί τσαρλατάνοι ή οι λεγόμενες ομάδες θεραπευ­τικών αιρέσεων (healing sects) με αμφιλεγόμε­νους σκοπούς, έχουν την δυνατότητα να επιδιώκουν δραστηριότητες που δικαιολογούν επιφυλάξεις».
Ολοκληρώνοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι οπαδοί θεωρούν τον Μπρούνο Γκρόενιγκ ένα είδος «σωτήρα της ανθρωπότητας»7. Είναι δε χαρακτηριστικά λίγα απ' όσα λέει σε κασέτα η οπαδός Grete Hauster αναφερομένη στον Γκρόενιγκ: «μίλησε για πράγματα, που άκουγα για πρώτη φορά, πράγματα μεταξύ ουρανού και γης, για τα οποία, εμείς οι άνθρωποι δεν γνω­ρίζουμε τίποτα. Ο Μπρούνο Γκρόενιγκ μας εστάλη σαν άνθρωπος που μιλώντας για τον εαυτό του έλεγε: "Δεν γνωρίζω πολλά, γνωρίζω μόνον, όσα εσείς δεν θυμάστε πλέον". Ήταν ικανός να απορροφά από το Σύμπαν ενέργειες και να τις μεταδίδει στους άλλους...».
Και διερωτάται κανείς: Μήπως είναι καιρός να αναλάβουν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι το μερί­διο της ευθύνης που τους αναλογεί για την δια­φύλαξη της κοινωνίας μας, αλλά και του ίδιου του ιατρικού κόσμου, από αυτήν την ψυχολατρεία και τις όμοιές της; Με μελέτη του θέματος των ψυχοθεραπειών και των καταχρήσεών τους, και εισήγηση στη Βουλή και την Κυβέρνηση σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων; Εμείς και οι συνεργάτες της προσπαθείας μας, γνωρίζουμε το θέμα και ήδη το μελετούμε σε βάθος από διάφορες από­ψεις (νομικές ψυχοπνευματικές, κ.α.) γι' αυτό είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με τους άνω φο­ρείς, τους οποίους και καλούμε προκειμένου να εισαχθή και στη χώρα μας σχετική νομοθεσία.
Μια ιδέα για τα ζητήματα που αναφύονται δίδεται και στο σχόλιο που ακολουθεί αμέσως κατωτέρω.
Σχολές Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας,
στη χώρα μας και στο εξωτερικό8.
Σήμερα διακινούνται στη χώρα μας δεκάδες ομάδες ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας, που εξαγγέλλουν ποικίλα προγράμματα, επικαλούνται άγνωστα ονόματα «καταξιωμένων διεθνώς επι­στημόνων» ψυχοθεραπευτών, μα και ονόματα αγνώστων ή γνωστών σχολών και μεθόδων ψυ­χολογίας και επαγγέλλονται τη βελτίωση της προσωπικότητας, την εξισορρόπηση του ανθρω­πίνου δυναμικού, την απόκτηση αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης, θάρρους για τη ζωή, αλλά και «δύναμης» και επιτυχίας σε οικονομικές δοσολη­ψίες και επιχειρήσεις.
Πολλές από τις ομάδες αυτές χρησιμοποιούν μεθόδους, που πρωτοεμφανίστηκαν στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του '60 και είναι γε­νικότερα γνωστές με τον όρο: «Large Group Awareness Trainigs» ή LGATs (Εκπαιδεύσεις Επίγνωσης Μεγάλων Ομάδων). Το LGATs είναι το αποτέλεσμα της μετεξέλιξης του «Encounter Group Movement» (Κίνημα Ομάδων Αντιμετώπισης), που συνηγορούσε υπέρ της «υψηλού επιπέδου επικοινωνίας» και της «έντονης προσωπικής εμπειρίας». Το κίνημα αυτό εξελίχθητε σε κάτι μεταξύ «ψυχοθεραπείας», «πνευματικό­τητας» και εμπορίου.
Πιο επιτυχημένη από τις ομάδες του LGATs υπήρξε η «Erhard Seminars Training» (EST)9 την οποία πολλοί αντέγραψαν. Αν και επίσημα σήμερα δεν υφίσταται, η EST από πολλούς ταυ­τίζεται με το σύνολο του LGATs γιατί υπήρξε πράγματι ένα είδος γεννήτορα μυριάδων «προ­γραμμάτων» που πουλήθηκαν στο κοινό και στον επιχειρηματικό κόσμο.
Δεν θα ήταν προφανώς υπερβολικό να ισχυριστούμε, ότι υπάρχουν σήμερα εκατοντάδες «προγράμματα», που οφείλουν τη διάδοσή τους στο EST. Όμως, επειδή τα περισσότερα από τα «προγράμματα» αυτά είναι επιχειρησιακά, προ­βάλλουν ό,τι οι επίδοξοι πελάτες τους αισθάνονται ότι τους διαφοροποιεί από τους ανταγωνι­στές τους. Εντυπωσιακές φράσεις όπως: «Υπέρ­βαση/ Επαναστατική Πρόοδος» (Breakthrough), «Απαράμιλλος» (Unique), «Το συνολικό σας δυ­ναμικό» (Your full potential), «Οφείλει να βιω­θεί» (Must be experienced) και «Άλλαξε τη ζω­ή μου» (Changed my life) χρησιμοποιούνται ξα­νά και ξανά, από σεμινάριο σε σεμινάριο.
Το μοντέλο EST για την «αυτομετατροπή του ατόμου» διαμορφώνεται μέσω μιας εντατικής εμπειρίας, στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, όπου συγκεντρώνονται αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες άνθρωποι κι ο «Εκπαιδευτής», με έναν ή περισσότερους βοηθούς. Οι άνθρωποι είναι μαζί πρωί, μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ.
Τα διαλείμματα, ακόμη και για τις προσωπικές ανάγκες, είναι αυστηρά προγραμματισμένα μέχρις απαγορευμένα. Οι συμμετέχοντες καθοδηγούνται μέσα από μια μακριά σειρά «ασκήσεων», οι οποίες όπως οι υποστηρικτές ισχυρίζονται, έχουν σχεδιαστεί ώστε να παρακάμπτουν τις ψυχολογι­κές άμυνες του ατόμου, να αυξάνουν την ειλικρίνεια και να βοηθούν τον άνθρωπο να αναλάβει την ευθύνη για τη ζωή του. Αναμφισβήτητα υπάρχουν πολλές αποκλίσεις από αυτό το βασι­κό μοντέλο και πολλά LGATs μπορεί να απέ­χουν σημαντικά. Λόγω του ότι πολλοί ειδικοί ερευνητές αυτού του φαινομένου έχουν συνδέσει τέτοιου είδους πρακτικές με το Κίνημα της Νέ­ας Εποχής (New Age Movement) τα LGATs ονομάζονται και «Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Νέας Εποχής» (New Age Trainings).
Σύμ­φωνα με ερευνητές10 του εξωτερικού η Νέα Εποχή (New Age) μπορεί να προσδιοριστεί σαν: «Παράδειγμα εναλλακτικής θρησκείας που εδράζεται στο μυστικισμό της Ανατολής, εκλεκτική στις πρακτικές και τα δόγματά της, ανεκτική (ή κατ' άλλους, χωρίς διάκριση) στις μη παραδοσιακές πρακτικές και δόγματα και αισιόδοξη ως προς τη δυνατότητα της ανθρωπότητας να πραγματοποι­ήσει εξελικτικό άλμα προς τη συνειδητότητα».
Τα «Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Νέας Εποχής» (New Age Trainings) χρησιμοποιούν ένα εκλεκτικό μείγμα «ψυχοτεχνικών» και ασκή­σεων οι οποίες κατά τους οπαδούς, «βελτιώνουν την πνευματική, ψυχολογική και υλική ζωή του ανθρώπου», όμως πολλοί από τους ειδικούς ερευνητές συνδέουν τα περισσότερα LGATs με το ενδεχόμενο της πρόκλησης ψυχολογικής κα­ταπόνησης σε κάποιους από τους συμμετέχοντες. Ενώ άλλοι ερευνητές ταυτίζουν τα LGATs με «Προγράμματα Τροποποίησης του Νου» (Thought Reform Programs), «Πλύσεως Εγκεφάλου» (brainwashing) ή «Λατρείες» (Cults).
 

 
3. Η Prana των ινδουιστών, το Chi των Κινέζων, ο Αιθήρ του Μέσμερ και της Θεοσοφίας, το OD του βαρόνου Von Reichenbach και η Οργόνη του Βίλχελμ Ράιχ είναι άλλα ονό­ματα της ίδιας αρχής.
4. Ολισμός/ Ολιστική θεώρηση του κόσμου.
5. Θεωρία της «Θετικής Σκέψης».
6. Κάτι που προβάλλουν πολλές σέκτες. Σαν να μην δικαιούνται οι επιστήμονες να έχουν προσωπικές «θρησκευτικές» αντιλή­ψεις.
7. Υπάρχει μάλιστα και «ύμνος προς τον Μπρούνο Γκρόενινγκ», που ψάλλεται μεταξύ των οπαδών.
8. Τα βασικά στοιχεία του σχόλιου προέρχονται από κείμενο του Michael Langone, Ph.D., Υποδιευθυντού της AFF και εκδό­του του Cultic Studies Journal και εκφράζουν την κοινωνική διάσταση του προβλήματος.
9. «Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Έρχαρτ». Βλέπε και: π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου, «Νεοφανείς Αιρέσεις - Καταστροφικές Λα­τρείες», σελ. 199-201
 
Από το περιοδικό «ΔΙΑΛΟΓΟΣ» τεύχος 19 (2000)
 Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον    www.egolpion.com
2  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2012


Read more: http://www.egolpion.com/bruno_groening.el.aspx#ixzz2WfX1YeVD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου